Amazonský prales

Myslíme si, že príroda nás nemá čím ohromiť. Vyšplhali sme sa na najvyššiu horu sveta, objavili zemské póly alebo preskúmali dno Mariánskej priekopy. V pralesoch však žijú živočíchy, o ktorých sme dosiaľ nepočuli. Jedno z miest na Zemi, Amazonský prales, kde sa vyskytujú 3 milióny rôznych druhov živočíchov a vyše 2500 drevín, je zdrojom fascinácií pre každého milovníka prírody. Prales, ktorý nesie názov po najmohutnejšej rieke sveta Amazonke a ktorého väčšina rozlohy prilieha Brazílii, je domovom mnohých exotických a bizarných tvorov, o ktorých si niečo málo povieme.

Amazonský prales

Delfínovec amazonský

Vo vodách Amazonky žije pozoruhodný tvor. Delfínovec amazonský je neobyčajný cicavec, ktorého spôsob života sa odlišuje od morských príbuzných. Jedná sa o sladkovodného tvora, prispôsobeného životu v tmavých, zakalených amazonských vodách. Živí sa rybami, ktoré vyhľadáva pomocou echolokácie, a na rozdiel od svojich príbuzných, ktorí sú známi svojou hravosťou a sociálnosťou, delfínovec uprednostňuje samotársky život alebo spolužitie v pároch. Mútna voda, ktorá prepúšťa málo svetla, a spoľahlivá echolokácia, im zapríčinili vyvinutie slabšieho zraku.

Lelkovcovité

Svojrázny vták Potoos žije v Južnej a Strednej Amerike, a jeho prirodzené prostredie zahrňuje aj Amazonský prales. Názov tohto plachého a ťažko polapiteľného vtáka, ktorý je aktívny najmä v noci, sa do nášho jazyku neprekladá ľahko. Je známy pre zvláštny, no smutný melodický spev, podľa ktorého si vyslúžil anglickú prezývku „poor-me-ones“. Počas dňa, keď je v najväčšom ohrození, Potoos zaujme svoj typický postoj a zamaskuje sa tak, že si ho predátori zmýlia za kmeň stromu. V neskorej noci vychádza na lov a hmyz vyhľadáva pomocou veľkých a citlivých očí.

Tarmarín fúzatý

Opica, ktorej prirodzeným výskytom sú podhorské pralesy, zaujme svojím zvláštnym vzhľadom. Je ikonická najmä pre dlhokánske a ovísajúce biele fúzy, ktoré rastú ako samcom, tak aj samičkám. Jedná sa o všežravé cicavce – do ich jedálničku patria bobule, nektár, živica, slimáky alebo hmyz. Obľubujú otvorené priestranstvá s vysokými a rozkonárenými stromami, na ktorých trávia väčšinu svojho života. Tarmarín je sociálny tvor, a preto spolunažíva v tlupách, niekedy veľkých aj pätnásť jedincov, a najaktívnejší je počas dňa. Vďaka svojej malej hmotnosti, málokedy presahujúcej pol kila, a silných končatín, sa s ľahkosťou pohybuje v korunách aj tých najvyšších stromov. Amazonský dažďový prales, ktorý svoje pomenovanie dostal po mohutnej, životodarnej rieke Amazonke, poskytuje domov vzácnym živočíchom, ktorých krása a vzhľad fascinuje ľudí po celom svete.

Tiež sa ti môže páčiť

2 komentáre

  1. Hi! Thiis iis my firstt comment heree sso I just wznted to give
    a qick sout ouut and sayy I really enjoy reading your bkog posts.
    Caan you suggest any orher blogs/websites/forums that cover tthe
    same topics? Many thanks!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *